Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birimi
04 Temmuz 2025

BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR BİRİMİ

 

  

  Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Alt Birimi:

a)              Bulaşıcı olamayan hastalıkların önlenmesi vekontrolüne yönelik ulusal programların (kalpvedamarhastalıkları,kronikhavayoluhastalıkları,böbrekhastalıkları,kasveiskelet sistemi hastalıkları vb.) il düzeyinde yürütülmesini sağlamak, etkilerini izlemek, değerlendirmekve geliştirilmesinisağlamakiçin çalışmalaryapmak.

b)              Görevalanıylailgilievdesağlıkhizmetleriniilgili birimlerlebirlikte planlamak.

c)              Koruyucu kanserhizmetleri konusunda,halkıneğitimiiçingerekliçalışmalarıdiğer kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde yürütmek, koordine etmek ve denetlemek.

ç)         Trafik kazalar veevkazaları olmak üzerekazaların önlenmesi ve kontrolü konusunda paydaşkuruluşlarlabirlikteçalışmalaryapmak.

d)             Sağlıklıyaşlanmaveyaşlısağlığıhizmetleriningeliştirilmesineilişkinulusal programların ildüzeyinde yürütülmesini sağlamak.

e)              Veritoplamak,analizveraporlamaçalışmalarınıyapmakve/veyayaptırmak.

f)               Yaşlılıkveyaşlısağlığıhizmetleriningeliştirilmesiçalışmalarıkapsamındaulusal programgeliştirmek,uygulamak,değerlendirmek.

g)              Faaliyet alanlarıyla ilgili hizmet içi eğitim programı hazırlamak ya da hazırlanmasını sağlamak,bueğitimleringerçekleştirilmesinisağlamak.

ğ)     İlSağlıkMüdürütarafındanverilenbenzerigörevleriyapmak.

 

  Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Alt Birimi:

a)              TürkiyeSağlıklı Beslenme veHareketli Hayat Programs, Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı, Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı ve erişkin bazlı metabolizma hastalıkları (tiroit, osteoporoz, gut) veçölyak hastalığı kontrol programlarınınil düzeyinde yürütülmesini sağlamak.

b)              Sağlıklı beslenme ve Hareketli Hayat hakkında vatandaşın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapmak.

c)              Beslenme,obezite,diyabet vemetabolik hastalıklar ileilgili yapılan çalışmaları izleme ve değerlendirme çalışmaları yapmak. Mevcut durumu tespit etmek, gerekli hallerde araştırmalaryapmak.

ç)     Obezite, diyabet ve metabolik hastalıklar, beslenme/diyet/besinleri’ile ilişkili/kaynaklı hastalıklar ve fiziksel aktiviteye ait risk faktörlerinin mevcut durumunu izlemek, izleme sonuçlarına göre her bir risk faktörü için sağlık etki değerlendirmelerini koordine etmek.

d)             İldüzeyindeverigirişlerinindüzenli,yapılmasınısağlanmak,kontroletmek.

e)              Çocuklardasağlıklıbeslenmevefizikselaktiviteninartırılmasıiçinokulçalışmaları kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü veİlTarım veOrman Müdürlüğü,gıdaile ilişkili beslenmehastalıklarınınönlenmesi vekontrolündeİlTamarveOrmanMüdürlüğü,sağlıklı beslenmenin kazandırılmasıvefiziksel aktivitenin toplumdaarttırılmasıçalışmaları kapsamında belediyeler, Gençlik ve Spor İ1 Müdürlüğü başta olmak üzere yürütülen Programların il düzeyindekitümpaydaşlarıileişbirliğiyapmak.

f)               SağlıklıBeslenmeveHareketliHayatPlatformu kapsamında yapılanprotokollerin (Lokantacılar ve Pastacılar vb),il düzeyinde yürütülmesini sağlamak ve izlemek işbirliği yapmak.

g)              SağlıklıBeslenmeveHareketliHayatKuru1u'nunişlerliğininsağlanması,İlveİlçe Hıfzıssıhha Kurulu bünyesinde kurulmuş olan"Sağlıklı Beslenme veHareketli Hayat Kurulu” güncellenerek düzenli aralıklarla sunulan il faaliyet raporlarının izlenmesi ve değerlendirmesinin yapılması.

ğ)    Toplumun her kesiminin yeterli ve dengeli beslenme konusunda bilinçlenmesini sağlamak amacıyla bireylerin besin seçimi, hazırlama, koruma, tüketim ve beslenme alışkanlıklarınıniyileştirilmesineyönelik bölgesel ve/veyaildizeyinde beslenme politikalarını ve programlarınıgeliştirmek ve uygulanmasınısağlamak.

h)              Bakanlıkça belirlenen beslenme ve diyet danışmanlığı hizmetlerine ait hizmet kalite standartları, kriterleri ve performans standartlarının uygulanmasınısağlamak.

i)               Toplu beslenme hizmet  sunulan yerlerde (okul, yurt,hastane, kreş,bakımevi; ceza evi vb.)besinlerinsatınalınmasındanservisinekadargeçenheraşamadasağlıklı beslenmenin sağlanması amacıyla gerekli çalışmaları yapmak, hizmetten yararlananların beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik programlar uygulamaya koyulmasını sağlamak ve denetlemek.

i)               Bakanlıkça hazırlanan obezitenin önlenmesi ve hareketli hayatın teşviki için yaş, cinsiyet, meslek vb. kriterlere göre ulusal rehberlerin ildüzeyinde tanıtılması, kullanılması ve uygulanmasını sağlamak.

j)               Bakanlıkça hazırlanan yürütülen programlarla ilgili görsel-işitsel materyallerin uygulanmasındailgili birimlerle koordineli çalışmak.

k)             0-19 yaş grubu kişilerin büyüme ve gelişmesinde belenmeye ilişkin konularda ilgili birimlerle koordineli olarakçalışmak.

l)               Faaliyet alanlarıyla ilgili hizmet içi eğitim programı hazırlamak ya da hazırlanmasını sağlamak,bueğitimlerin gerçekleştirilmesinisağlamak.

m)     Görev alanıyla ilgili olarak Genel Müdürlük tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek.

 

  Kanser Alt Birimi:

a)Kanser Kontrol Programının ildüzeyinde yürütülmesini sağlamak, etkilerini izlemek, değerlendirmek ve geliştirilmesini sağlamakiçin çalışmalar yapmak.

b)              Aktifkanserkayıtlığıhizmetleriniyürütmek;kanserverilerinitoplamak,veriler-in kalitesini (tamlık, geçerlilik vezamanındalık) değerlendirmek,yeterli kalitede veri elde etmek için gerekli iyileştirmeleri yapmak ve Başkanlığa verileri göndermek.

c)Kanserkayıtelemanlarınınhizmetiçieğitimlerinisağlamak.

ç)         Kansertaramalarıileilgilihertürlüistatistikibilgileritoplamak,verilerinanalizini yapmak vegereklitedbirleri almak.

d)             Ulusal kanser tarama standartlarını uygulamak, kanser taraması yapan birimlerle koordineli olarak tarama hizmetlerini yürütmek,geliştirmek ve hizmet içi eğitim ile halk eğitimleriniyürütmek.

e)Kansertaramasormadı, ilgilibirimlerlekalitekriterlerine göreteşhismerkezlerini oluşturmak, aktifçalışmalarını sağlamak, birinci basamaktan gönderilen taramasonrası pozitif çıkanvakalarıntakibini yapmak vesonucu Başkanlığa bildirmek.

f)Kanser Erken Teşhis ve Tarama Eğitim Merkezlerinin (KETEM)kuruluş işlemlerini yürütmek, mobil tarama araçlarının temini için projeler üretmek

h)              İl kanser danışmakomisyonunu oluşturmak, sekretaryasınıyürütmek, komisyonda belirtilen sorunların çözümünü sağlamak ve çözülmeyensorunları Başkanlığa bildirmek.

ğ)        Kanserlemücadeleyeyönelikkanıtadayalıbilimselyöntemleriuygulamakveolası kanser etkenlerinin ortadan kaldırılmasına yönelik işlemleri yürütmek.

h)       Kansere yolaçançevresel, davranışsalvemesleki faktörlerden tümhalkın/çalışanların korunmalarına ve ilgili tarafların bilinçlendirilmesine yönelik gerçek/tüzel kişiler ve gönüllü kuruluşlarla birlikte eğitimler ve çalışmalar yürütmek, koordine etmek. denetlemek ve kamuoyuna bilgilendirmek.

i)      Faaliyet alanlarıylailgili hizmet içi eğitimprogramı hazırlamakya da hazırlanmasını sağlamak, bueğitimlerin gerçekleştirilmesinisağlamak.

i)        Eğitimmateryalleriileilgilibasım,çoğaltımvedağıtımişlemleriniyürütmek

j)        Kanserdenkoruyucu diğer ulusalprogramların(tütün, obezite, fizikselinaktivetevb. yönelik) yürütülmesindeilgili bilimlere işbirliği yapmak.

k)             İlSağlıkMüdürütarafındanverilenbenzerigörevleriyapmak.

 

Ruh Sağlığı Alt Birimi:

a)      Ruh Sağlığı ile ilgili koruyucu programları, çocuk ve ergenleri de kapsamak üzere ruh sağlığının korunması ile ilgili faaliyetleri koordine etmek ve yürütmek.

b)      Koruyucu ruh sağlığı hizmetlerinin birinci basamak sağlık hizmetleriyle bütünleştirilmesi ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütmek.

c)      Kronik ruhsal bozuklukların birinci basamak ağırlıklı olmak üzere ikinci basamak ve üçüncü basamakta tanı, tedavi ile izlemelerinin ve psikososyal rehabilitasyon programlarının yürütülmesi için gerekli çalışmalar yapmak.

d)     Toplum Temelli Ruh Sağlığı uygulamalarıyla uyumlu hizmetlerin koordinasyonu ve uygulanması faaliyetlerini yürütmek.

e)      Damgalama ve ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına yönelik savunuculuk faaliyetlerinin yürütülmesi konusunda çalışmalar yapmak.

f)       İntiharı azaltmak ve intiharı önleme konusunda farkındalık oluşturulması için çalışmalar yürütmek.

g)      Otizm spektrum bozuklukları gibi çocukluk çağında  başlayan kronik ruhsal bozukluklar konusunda erken tanılama-tedavi-rehabilitasyon hizmetlerinin yürütülmesini sağlamak.

h)      Çocuk istismarı ve ihmali gibi travmatik yaşantıları önlemek, erken müdahale etmek ve psikososyal destek kapsamında geliştirilen projeleri ve farkındalık faaliyetlerini yürütmek.

i)        Öğrenme bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi ruhsal bozuklukların erken çocukluk döneminde tanılanması ve bu bozukluklar için koruyucu ruh sağlığı hizmetleri kapsamında ilgili birimlerle birlikte geliştirilen özel programların yürütülmesini sağlamak.

j)        Kadına ve aile içi şiddetle mücadeleye yönelik geliştirilen ruh sağlığı programları ile hizmet içi eğitimlerle kapasite artırma faaliyetlerini, halk eğitimleriyle farkındalık faaliyetlerini yürütmek.

k)      Koruyucu ruh sağlığı hizmetleri kapsamında halkın ve sağlık personelinin eğitim faaliyetlerini yürütmek.

l)        Koruyucu ruh sağlığı hizmetleri kapsamında eğitici ve yol gösterici afiş, broşür, kitapçık, kısa film vb. eğitim materyallerini hazırlamak, dağıtımını sağlamak.

m)    Koruyucu ruh sağlığı hizmetleri kapsamında üniversiteler, sivil toplum kuruluşları vb. ulusal ve uluslararası kuruluşlarla birlikte çalışmalar yürütmek.

n)      Faaliyet alanları ile ilgili hizmet içi eğitim programı hazırlamak ya da hazırlanmasını sağlamak, bu eğitimlerin gerçekleştirilmesini sağlamak.

o)      İl Sağlık Müdürü tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.

 

Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Alt Birimi:

a)      Anne ve bebek ölümleri inceleme komisyonları kurmak, anne ve bebek ölümlerinin tespit edilmesi ve gecikme modellerine göre ölümleri raporlamak, ilgili birimler ile birlikte değerlendirmek, önceliklendirmek, yerel çözümler ve stratejiler geliştirmek, geliştirilen çözümlerin hayata geçirilmesini takip etmek alt sürecini yürütmek

b)      Evlilik öncesinde, gebelik döneminde gerçekleştirilen tüm tarama programlarının il genelinde ilgili sağlık kuruluşlarında sağlıklı şekilde yürütülmesini sağlamak, lojistik süreçleri ve tarama programlarında saptanan şüpheli vakaları yönetmek, program göstergelerini takip etmek

c)      Yeni doğan ve çocukluk döneminde gerçekleştirilen tüm tarama programlarının il genelinde ilgili sağlık kuruluşlarında sağlıklı şekilde yürütülmesini sağlamak, lojistik süreçleri ve tarama programlarında saptanan şüpheli vakaları yönetmek, program göstergelerini takip etmek

d)     15-49 yaş, kadın, gebe, lohusa, bebek, çocuk ve  ergen izlemlerinin Bakanlıkça belirlenen standartlara uygun olarak uygulanmasını sağlamak, göstergeleri takip etmek ve uygulayıcılara geri bildirim vermek

e)      Gebe, Emzikli ve bebek/küçük çocuk beslenmesine yönelik doğru uygulamaların yerleşmesinin sağlanması için ulusal politikalar ve programlar çerçevesinde yerel çalışmalar yapmak

f)       Anne, çocuk ergen sağlığının korunması ve geliştirilmesi için ulusal politikalar ve programlar çerçevesinde İlin özelliklerine göre gerekli stratejileri belirlemek, uygulamak

g)      Çocuk, ergen, kadın ve üreme sağlığı  konularında sağlık personelinin bilgi ihtiyacını belirlemek ve ulusal politikalar ve programlar çerçevesinde gerekli eğitimleri düzenlemek

h)      Çocuk, ergen, kadın ve üreme sağlığı konularında ulusal politikalar ve programlar çerçevesinde halka yönelik eğitimler, farkındalık çalışması düzenlemek

i)        Evlilik ve gebelik öncesinde, gebelikte, doğumda, lohusalıkta ve bebek çocuk sağlığının korunması ve geliştirilmesi için sağlık kurum ve kuruluşlarında bireysel bilgilendirme, danışmanlık ve gerekli tüm sağlık hizmet sunumunun ulusal programlar politikalar ve programlar çerçevesinde verilmesini sağlamak

j)        Riskli gebeliklerin önlenmesi ve olumsuz sonuçların ortadan kaldırılması amacıyla ulusal politikalar ve programlar çerçevesinde yerel stratejiler belirlemek ve uygulamak

k)      Yaşam boyu kadın ve erkeğin üreme sağlığının korunması ve geliştirilmesi ve hizmet ihtiyaçlarının ulusal politikalar ve programlar çerçevesinde yapılmasını sağlamak, toplumun ve gençlerin bu alanda bilinçlenmesine katkıda bulunmak ve gerekli çalışmaları yapmak

l)        Okulda Sağlığı çalışmalarını, Müdürlük içi ilgili birimler ve il milli eğitim müdürlüğü ile koordine etmek, çalışmaların izleme ve değerlendirilmesini gerçekleştirmek

m)    Çocuk, ergen, kadın ve üreme sağlığı hizmetlerinin il genelinde tüm sağlık kuruluşlarında standart, etkili ve sürekli bir şekilde yürütülmesini sağlamak

n)      Çocuk, ergen, kadın ve üreme sağlığı konularında ulusal politikalar ve programlar çerçevesinde yürütülen çalışmaları il düzeyinde diğer ilişkili kurum ve kuruluşlarla koordine edilmesini sağlamak

o)      Faaliyet alanında istatistiki bilgilerin toplanmasını, yerel araştırma ve incelemelerin yapılmasını koordine ve kontrol etmek, il genelinde yürütülen programlarla ilgili verileri değerlendirmek, düzeltici faaliyetler belirlemek ve uygulanmasını sağlamak

p)      Faaliyet alanlarıyla ilgili hizmet içi eğitim programları hazırlamak veya hazırlatılmasını sağlamak, bu eğitimlerin gerçekleştirilmesini sağlamak

q)      İl Sağlık Müdürü tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.