21-28 NİSAN EBELER HAFTASI
Bir ülkenin huzur, mutluluk ve geleceğinin en önemli teminatı sağlıktır. Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerle oluşur. Tarihin en eski mesleklerinden biri olan ebelik de sağlıklı birey, aile ve toplumun oluşmasında çok önemli bir yere sahiptir.
Ebeler; kadının, ailenin ve toplumun sağlık danışmanlarıdır. Doğum öncesi ve sonrasında anne ve bebeğin yanında olarak gerekli eğitim ve bakım hizmetlerini vermektedir. Yeni bir canlının dünyaya gelmesine yardımcı olan ebeler, doğum ağrısı çeken bir annenin acısını dindirmekte, aileye istek ve özlemle beklenen birinin katılımına vesile olarak, sağlıklı nesillerin oluşmasına katkı sağlamaktadır.
Sağlık Sistemimizin başarıya ulaşmasında her sağlık çalışanının yeri vazgeçilmez olmakla beraber, ülkemizde özellikle son yıllarda anne ve bebek ölüm oranlarının büyük bir hızla düşürülmesinde ebelerimizin gayretleri büyük bir yer tutmaktadır.
Ülkemizde 2002 yılında yüz binde 49 olan anne ölüm oranımız 2017 yılı verilerine göre yüz binde 14,6’lara kadar gerilemiş, ilimizde ise son iki yılda hiç anne ölümü yaşanmamıştır. Bebek ölüm oranımız ise ülke genelinde binde 38,3’den, binde 7,6’lara, İlimizde de binde 3,8’lere kadar gerilemiştir.
Ülkelerin gelişmişlik ölçeği olarak değerlendirilen ana-çocuk sağlığı hizmet verilerini Ülkemizde ve İlimizde en üst düzeye çıkarmak için, sağlık çalışanlarımızın, özellikle de ebelerimizin olağanüstü gayretlerinin süreceğinden hiç şüphemiz yoktur.
Ebelerimizin ve diğer sağlık çalışanlarımızın emeği sonucunda 2018 yılında birinci basamak hasta memnuniyetimiz %98 tüm birimlerimizde ise bu %88 olarak, Çalışan memnuniyeti ise %81 olarak gerçekleşmiştir.
Ayrıca koruyucu sağlık hizmetleri, ana-çocuk sağlığı hizmetlerinden sonra ön plana çıkardığımız “sağlıklı insan, kaliteli bir yaşam” sürdürmeyi hedefleyen, bu hedef doğrultusunda da kanser tarama çalışmalarımızı hızla sürdürmekteyiz.
İlimizde görülen kanser türlerinden en çok Akciğer ve Mesane kanserleri ön sıralarda yer almakta ayrıca görülen ölümlerde de en sık olarak dolaşım sisteminden kaynaklanmaktadır. Kök neden ilişkisi olarak değerlendirildiğinde bu ilimizde yoğun bir şekilde kullanılan tütün ve alkol ürünlerinden kaynaklanmaktadır. Halk sağlığı sorunu olan bu bağımlılıklarla mücadelede her sağlık çalışanı özellikle siz ebelerimizin çok önemli roller üstlenmelidir.
Bu konuda sağlık çalışanlarımız eğer varsa öncelikle kendileri bu bağımlılıklardan kurtulmalı ve halkımızı da bu illetlerden kurtulması için emek verilmelerini beklemekteyim.
Bu çerçevede 2018 yılında yaptığımız çalışmaların katlanarak 2019 yılında da sürdürülebilmesi için, kolon kanserinde hedefimiz olan 67.000 vatandaşımıza, meme kanseri taramasında 52.000, rahim ağzı kanseri taramasında da 26.000 kadınımıza ulaşmayı hedefliyoruz ve bunu siz ebelerimizle başaracağız.
Yurdumuzun dört bir köşesinde, büyük fedakarlıklar içerisinde hizmet veren, Koruyucu Sağlık Hizmetlerinin temel taşı olan siz ebelerimizin, sadece bugün değil her gün değerli olduğunuzu hatırlatarak “Ebeler Haftanızı” bütün kalbimle kutluyorum. Verdiğiniz emeklerden dolayı, her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.29.04.2019
Dr. Ali TAŞÇI
İl Sağlık Müdürü