İnsan onurunu ve saygınlığını temel alan, toplumu ve gençliği ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışan, milli ve ahlaki değerleri gözeterek ve bilimsel metotlar kullanarak tütün, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji, kumar vb. bağımlılıklarla mücadele eden; önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ve savunuculuk çalışmaları yürüten Yeşilay’ın Çanakkale Valiliği Himayelerinde kurulan Çanakkale Şubesi Tanıtım ve Kuruluş Toplantısı öğretmen evinde gerçekleştirildi.
Yeşilay Çanakkale Şubesinin Kuruluş ve tanıtım toplantısına; İl Sağlık Müdürü Dr. Ali TAŞÇI, Belediye Başkan V. Fatma KAYNAŞ, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat YILMAZ, Gençlik ve Spor İl Müdürü Aziz Sinan ALP, İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Ömer BOLAT, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Mustafa PULLUK, Hava Radar Mevzi Komutanı Hv.Alb. Hakan UÇAR, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdür V. İbrahim YERLİ ve İl müdürleri, ilgili kurumlar, Oda ve Meslek kuruluş temsilcileri ve Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Yeşilay Çanakkale Şubesinin Kuruluş ve tanıtım toplantısı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
İl Sağlık Müdürü ve Çanakkale Yeşilay Şubesi Başkanı Dr. Ali TAŞÇI’nın açılış konuşmasında "Birinci Dünya Savaşı sırası ve sonrasında işgal güçlerinin özellikle gençlerimizde Alkol ve uyuşturucu kullanımını artırarak toplumumuzun direncini kırmak için çalışmalar yaptıkları tespit edilmişti. Dönemin Şeyhülislam’ı İbrahim Haydarizade’nin himayesinde, Ordinaryüs Profesör Dr. Mazhar Osman Uzman ve arkadaşları tarafından Sultan Vahdeddin’in izniyle 5 Mart 1920’de İstanbul’da "Hilal-i Ahdar" adıyla kurulmuştur. "Hilal-i Ahdar" ismi daha sonra "Yeşil Hilal" ve "Yeşilay" olarak değiştirilmiş, 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı, İsmet İnönü’nün Başbakanlığında, Bakanlar Kurulu kararıyla Yeşilay’a “kamuya yararlı dernek statüsü” verilmiştir.
Yeşilay insan onurunu ve saygınlığını temel alan, toplumu ve gençliği ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışan, milli ve ahlaki değerleri gözeterek ve bilimsel metotlar kullanarak tütün, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji ve kumar bağımlılıklarıyla mücadele eden; önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı koruyucu çalışmaları yürüten bir sivil toplum kuruluşudur.
Çanakkale’mizde Sayın Valimizin bizzat tarafıma verdiği talimatı ile ve toplumun tamamını kapsaması maksadıyla özellikle genç neslimizi bağımlılık illetinden korumak için Milli Eğitim Müdürümüzü, en büyük mahallemiz olan Barbaros Mahallesi Muhtarımızı ve esnaf camiamızdan genç bir esnafımızı ve bağımlılıkla mücadelede her zaman lokomotif görevi gören Sağlık teşkilatımızla birlikte kurucu şube yönetimimizi Sayın Valimizin destekleriyle kurmuş olduk. Esasen Sayın Valimiz bizim kurucu başkanımızdır ve valiliğimizin himayesinde Çanakkale’mizde yaşayan bütün insanlarımızı bağımlılık konusunda özellikle sigara, alkol ve teknoloji bağımlılığı konusunda bilinç düzeyini yükselterek farkındalık oluşturmak, bunun sonucunda da ilimizdeki bu zararlı alışkanlıkların kullanım düzeyini en alt seviyeye düşürmek hedefimizdir. Bunu siz hazirun ve valiliğimizin desteğiyle sağlayacağımıza gönülden inanıyorum. Bu mücadelede bulunmak bizler için bir ibadet mesabesindedir. Ben ve benimle beraber hareket eden tüm arkadaşlarımız bu inançla çalışacağız ve inşallah başaracağız. Hepinizi saygıyla selamlıyor ve tekrar geldiğiniz için teşekkür ediyorum." dedi.
Yapılan konuşmanın ardından, Yeşilay’ın faaliyetleri ve bağımlılıkla mücadele konusunda yürüttüğü projelerle ilgili Çanakkale Yeşilay Şube Genel Sekreteri Uz. Dr. Behçet VARIŞLI ve Yeşilay Çanakkale şubesi üyesi Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Sinem TOPALOĞLU’nun Tütün Bağımlılığı konusunda bilgilendirme sunumu ile toplantı son buldu.