3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü
02 Ekim 2020

Günümüzde hareketsiz yaşam modern toplum için en önemli halk sağlığı problemi durumundadır. Fiziksel hareketsizlik, toplumda obezite başta olmak üzere kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını arttıran en önemli nedenlerden biridir. 

Toplumun büyük bir çoğunluğunda fiziksel aktivite, “spor” kelimesi ile eşanlamlı olarak algılanmaktadır. Oysa fiziksel aktivite, günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcaması ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanmaktadır. Oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir.

Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra  yetişkin yaş grubunda haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika; 5-17 yaş grubu için ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır.(Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir. Bunu şu şekilde tanımlayabiliriz; yapılan aktivite esnasında kişi konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Tempolu yürüyüş bu aktivitelere en iyi örneklerden birisidir.)

     
Fiziksel aktivitenin arttırılmasına yönelik öneriler;

  • Yürüyüşü günlük aktiviteleriniz içerisine kolayca yerleştirebilirsiniz.
  • Gün içerisinde toplu taşıma aracı kullanıyorsanız ineceğiniz yerden bir –iki durak önce inip yürüyebilir veya arabanızı gideceğiniz yerin önüne değil birkaç sokak uzağa park ederek gideceğiniz yere yürüyebilirsiniz.
  • Ulaşım aracı olarak bisiklet kullanabilirsiniz.
  • Asansör kullanmak yerine merdiven kullanmayı tercih edebiliriz.
  • Yürüyüşü ailece birlikte zaman geçireceğiniz keyifli bir aktiviteye dönüştürebilirsiniz.

Fiziksel aktiviteden daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için düzenli olarak yapılmalı ve yaşamın bir parçası haline getirilmelidir. Gündelik hayatın içine fiziksel aktiviteyi entegre etmek amacıyla 1991 yılından bu yana, her yıl Ekim ayının ilk haftası tüm dünyada “Dünya Yürüyüş Günü” çeşitli etkinliklerle düzenli olarak her yıl kutlanmakta iken bu yıl COVID 19 nedeni ile geniş katılımlı etkinlikler planlanmamıştır. 

Düzenli yürüyüş yapmanın bağışıklık sistemini güçlendirmesinde yararı olduğundan topluluk halinde olmadan, maske ve sosyal mesafeye uygun şekilde yürüyüş yapılabilir. 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü