Güvenli Doğum, Hastane Ortamındaki Doğumdur!
20 Ocak 2021

                       GÜVENLİ DOĞUM, HASTANE ORTAMINDAKİ DOĞUMDUR!

Doğum; kadının yaşamı boyunca deneyimlediği en güzel duygulardan biridir. Her kadın kültürel farklılıklar ve insan onuru bakımdan, memnun edici ve güvenli bir doğum yaşama ve doğumunu sağlıklı ortamda yapma hakkına sahiptir.

Güvenli annelik yaklaşımı olan anne ve bebeğe doğum öncesi, doğum, doğum sonrası bakım ve tedavi hizmetlerinin verilmesi, istenmeyen doğum, doğum sonrası komplikasyonların önlenmesi ve yönetimi anne ve bebek ölümlerinin azaltılmasına yönelik bütüncül bir yaklaşımdır.

Fakat doğum süreci bazen kadınların ve yeni doğanın birtakım risklerle karşılaşmasına neden olabilmektedir. Bunlardan en sık karşılaşılanlardan bazıları;

-Annede ani ve ciddi kanama

-Anne ve bebeğe bağlı nedenlerle zor doğum (iri bebek, uygunsuz pelvis vb.)

-Kordon dolanması

-Doğum yolu yaralanmaları vb.

Ükemizde anne ve bebek ölümlerini azaltmak için alınan tüm tedbirlere rağmen kimi zaman doğum eylemi yaklaşmış /başlamış olan annelerimiz, ilgili sağlık kurum ve kuruluşlarına gitmekten imtina etmekte ve evde doğum yapmaktadır.

Anne ve bebek ölümlerini azaltmak için tüm gebelerin doğumlarını hastane ortamında gerçekleştirmeleri ve mutlaka sağlık personeli yardımı almaları gerekmektedir.

Çünkü;

!!! Her doğum bir risk taşır.

!!! Evde uzman ekip ve ekipman bulunmaz.

!!!Evde yapılan doğumda, gelişebilecek olumsuz durumlarda hastaneye ulaşıp, müdahale edilene kadar geçen sürede anne ve bebek kaybedilebilir.

!!! Doğum sonu gelişebilecek kanamalara müdahalede geç kalınarak anne hayatı riske girebilir.

!!! Bebekte gelişebilecek solunum sıkıntısında bebek hayatı riske girebilir.

!!! Evde doğum yapan gebelerin hiçbirinin evinde Dünya Sağlık Örgütü’nün evde doğum için önerdiği koşullar tam olarak sağlanmaz.

!!! Evde doğumdan sonra anne ve bebek sağlığının kontrolü sağlanamaz.

!!! Evde doğumda gerçekleşen 1. ve 2. derece doğum yolu yaralanmalarının / yırtıklarının onarılmaması kadın sağlığı açısından önemli sorun teşkil edebilir.

!!! Doğum sonu yapılan K-Vit yapılmaz ise yenidoğanda  hemorajik hastalığa (beyin kanaması vb.) neden olabilir.

!!! Steril sartlarda kesilmeyen göbek kordonu enfekte olabilir (mikrop kapabilir)

Tüm bu ve bunun gibi olumsuzluklar göz önüne alındığında kadınların doğumlarını daha iyi hatırlamaları için Ülkemizde kesinlikle hastane doğumu güvenlidir!

Tüm gebe adaylarımız gebelik dönemi boyunca hem kendi hem de bebeklerinin sağlığı için Aile Hekimleri ve hastane izlemlerini mutlak surette yaptırmalı ve doğumlarını hastane ortamında gerçekleştirmelidir.