Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF her yıl 1-7 Ağustos tarihlerini “Dünya Emzirme Haftası” olarak kabul etmiştir. Dünya Emzirme Haftası, emzirme ile ilgili konularda farkındalığı artırmak ve tüm dünyada anne sütü ile beslenmeyi desteklemek ve yaygınlaştırmak amacıyla yürütülen küresel bir faaliyettir.
Ülkemizin geleceğini emanet edeceğimiz çocuklarımıza karşı yerine getirmemiz gereken birçok sorumluluğumuz vardır. Bu sorumluluklardan en önemlisi çocuğunbedenen ve ruhen sağlıklı olarak topluma katılmasının sağlanmasıdır.
Emzirme, bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bebeklerin ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenmesini sağlıklı yaşam için vazgeçilmez bir seçenek olarak önermektedir.
Bebeklerin (özel bir tıbbi neden olmadıkça) doğar doğmaz en kısa sürede emzirilmeye başlanması ve ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeleri en ideal beslenme şeklidir. Altıncı aydan itibaren ise ek gıdalara başlanarak emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar sürdürülmesi ve bu şekilde tüm bebeklerin sağlıklı bir şekilde yaşama başlaması temel amacımızdır. Anne sütü hem kısa hem de uzun vadede anne ve çocuk sağlığını destekleyen, canlı bir gıda, mucize bir besindir.
Altıncı aydan sonra ek gıdalara başlanmasıyla beraber, emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar sürdürülmesi ayrı bir önem taşır. Çünkü büyüme ve gelişmelerinin çok hızlı olduğu bu süre zarfında onları emzirmek, sadece o andaki değil ileri yıllardaki fiziksel ve ruhsal sağlıklarını da olumlu yönde etkiler. Anneler, emzirerek kendi sağlıklarına katkıda bulundukları gibi bebekleri için de ekonomik, hijyenik, zahmetsiz bir besleme şansı yakalar.
Anne sütü ile beslenmek her bebeğin, bebeğini emzirmek ise her annenin hakkıdır.
Emzirme çocuklara yaşam için en iyi başlangıcı sağlar.
Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü