Aile Hekimliği sistemi kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak tanı, tedavi, rehabilitasyon ve danışmanlık hizmetlerinin sürekliliği olması, kolay ulaşılabilir olması ve daha verimli olması amacıyla kurulmuş bir sistemdir. Bu sistemin daha etkin ve verimli çalışması için yapılan çalışmalar kapsamında düzenlenen yeni yönetmelik ile hem sağlık çalışanlarının hem de vatandaşlarımızın memnuniyetinin arttırılması amaçlanmaktadır.
Aile hekimleri bundan sonra ilaç yazmayacak, yazarsa maaşından kesilecekmiş iddiaları doğruyu yansıtmamaktadır. Şunu belirtmek isteriz ki sağlık hizmetlerinde birinci vazifemiz halk sağlığını korumaktır. Burada aile hekimlerine herhangi bir kısıtlama getirilmemiştir tam tersine mesleklerini icra ederken bilgi beceri ve tecrübelerini kullanarak tedavilerini düzenleyen hekimlerin akılcı ilaç uygulamalarına dikkat etmeleri teşvik edilmektedir. Bunu yaparken hekimlerde gelir kaybı olmayacağı gibi bir önceki döneme göre aynı oranı koruyan yada düşüren hekimlerimize ilave ek ödeme yapılacaktır. Vatandaşlarımızdan isteğimiz hekim onayı olmadan ilaç kullanmamaları, herhangi bir hastalık durumunda aile hekimlerine başvurmaları ve akılcı ilaç kullanımı konusunda hekim ile hastanın işbirliği içerisinde olmasıdır.
Başka bir konuda vatandaşların aile hekimlerine başvurmadan hastaneye gidemeyecekleri şeklinde; Oysa burada aile hekiminin maaşından kesinti yapılmadığı gibi kayıtlı nüfusla aile hekiminin bağının güçlenmesi amaçlanmaktadır. İlk olarak hastane yerine aile hekimine başvuruyu arttıran hekimlerimize yine ilave ek teşvik ödemesi yapılmaktadır. Bu sayede aile hekiminin kendisine kayıtlı kişilerle bağı kuvvetlenecek hem de 2. Ve 3. Basamak sağlık kuruluşlarının yükü azalacaktır.
Hasta memnuniyet oranlarının yükseltilmesinin sağlanması amacıyla bunu sağlayan aile hekimliği çalışanlarımıza yine ilave teşvik ek ödemesi sağlanmış olup; bu maaşlarından bir kesinti değil çalışması ile kayıtlı hastalarının memnuniyetini kazanan aile hekimliği çalışanlarının teşvik edilmesidir.
İlimizde 190 aile hekimliği birimimizle vatandaşlarımıza hizmet vermekteyiz. Ortalama aile hekimliği başına düşen nüfus 2970’dir. Yeni açtığımız ve açmak üzere hazırlandığımız aile hekimliği birimlerimiz ile ilçe merkezlerimizdeki nüfus yoğunluğunu dengeli olarak dağıtıyoruz bu sayede aile hekimliklerimizin daha verimli , etkin ve kaliteli hizmet vermelerine olanak sağlıyoruz.
Bu düzenleme ile sayın bakanımızın belirttiği gibi; toplumun hastalık yüküne göre hizmet planlaması yapılmış, kronik hastalarımız ve 65 yaş üzeri hastalarımızın etkin takibi ve halk sağlığının korunması amaçlanmıştır. Sağlıkta değer bazlı bir yaklaşım getirilmiştir. Başarı kriterleri net bir şekilde tanımlanmış ve aile hekimliği çalışanlarımızın ilave teşvik ödemeleri almaları sağlanmıştır.
Bu bağlamda bakanlık olarak hedefimiz 1. Basamak sağlık hizmetlerini değere odaklanarak dönüştürmek ve güçlendirmektir. Vatandaşlarımızdan ve aile hekimliği çalışanlarımızdan bu dönüşüm aşamasında sabır ve özveri bekliyor, tüm vatandaşlarımıza sağlıklı günler diliyorum.