Lejyoner Hastalığı ülkemizde bildirimi zorunlu bir bulaşıcı hastalık olup hastalığın kontrolü “Lejyoner Hastalığı Kontrol Programı” ile yürütülmektedir. 13 Mayıs 2015 tarih ve 29354 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Lejyoner Hastalığı Kontrol Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin;
•4. Madde ç) bendinde; Konaklama Birimi: Yataklı sağlık kurum ve kuruluşları, turizm, rekreasyon amaçlı hizmet veren yerler ve/veya vaka ile ilişkili yerleri" şeklinde belirtilmiştir.
•5. Madde 1. Fıkrası b) Bendinde "Turizm ve rekreasyon alanları: Oteller, moteller, tatil köyleri, misafirhaneler gibi turistik konaklama birimleri, kaplıcalar, rehabilitasyon merkezleri, huzurevleri, bakımevleri, konaklamalı gemiler (yolcu gemileri), büyük alışveriş merkezleri, suyun bulunduğu veya kullanıldığı halkın ortak kullanımına açık rekreasyonel alanlar" d) bendinde diğer alanlar olarak suyun kullanıldığı endüstriyel havalandırma sistemlerinin ve/veya soğutma makinelerinin kullanıldığı iş merkezleri ve işyerleri olarak tarif edilmiştir.
•7. Maddesi 1. Fıkrasında “Konaklama birimlerinde, Müdürlüklerce legionella konusunda yapılacak en az 8 saatlik eğitimi almış en az lise mezunu bir personel bulundurulur. Bu personel, ilgili konaklama biriminde lejyoner hastalığından korunma amaçlı alınacak önlemler ve koruyucu uygulamaların tümünden sorumludur. Bu sorumluluk konaklama birimi sahibinin ya da işletmecisinin yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Konaklama biriminde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulmasından sorumlu kişi ile birlikte konaklama biriminin risk değerlendirmesini yapmakla sorumludur.”
•7.Madde 3. Fıkrasında ise “ Konu ile ilgili görevlendirilen sorumlu personelin isimleri Müdürlüğe bildirilir.” denilmektedir.
Bu kapsamda Lejyoner Hastalığı Kontrol Programı Eğitimi’nin 07.02.2025 Cuma günü 08.30- 17.30 saatleri arasında İl Sağlık Müdürlüğümüz/Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı 4. kat eğitim salonunda yapılması planlanmıştır.
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün 2025 yılı Fiyat Tarifeleri ve Analiz Bilgileri Rehberinde yer alan 181.006 Kodlu Legionella Eğitim Katılımı Ücreti (Uygulamasız) 990.00 TL (dokuz yüz doksan) olup; Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü adına Türkiye Halk Bankası Çanakkale Merkez Şubesi /TR 59 0001 2009 6380 0044 0000 02 Iban numarasına yatırılması gerekmektedir. Sağlık Bakanlığına bağlı kamu sağlık tesislerinden katılımlarda ücret ödenmeyecektir.
Eğitim alan kişilere katılımcı belgesi verilecek olup, bahse konu eğitime katılım için eğitim başvuru formunun doldurularak katılım ücreti makbuzu ile birlikte Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı/Bulaşıcı Hastalıklar Birimi’ne (Cevatpaşa Mah. Mehmet Akif Ersoy Sok. No 21. Kat 4 Stadyumun karşısı) teslim edilmesi gerekmektedir.
Söz konusu tarihten sonraki eğitimler için ön başvurular alınacak olup, yeterli sayı (en az 10) bulunması durumunda eğitim sınıfı açılacaktır.
Lejyonella Eğitimi Başvuru Formu İçin Tıklayınız.