Akılcı İlaç Kullanımı Çanakkale İl Koordinatörlüğü

Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) Nedir?
AİK, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından; kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilaca, uygun süre ve dozda, en düşük maliyette ve kolayca ulaşabilmeleri olarak tanımlanmıştır.
DSÖ’nün tahminlerine göre, ilaçların % 50′sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, temin edilmekte veya satılmakta; tüm hastaların yarısı ilaçlarını doğru şekilde kullanamamaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyuncunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, vücutta doğal olarak bulunan faydalı bakterilerin (mikrobiyota) ölmelerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, advers olay görülme sıklığının artmasına, tedavi maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Bu nedenlerden dolayı dünyada çeşitli çözüm yolları üretilmeye, geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda Bakanlığımız öncülüğünde “Akılcı İlaç Kullanımı (AİK)” çalışmaları başlatılmış ve her ilde AİK İl Koordinatörlükleri kurulmuştur.
AİK İl Koordinatörlüğümüzce akılcı ilaç kullanımı hakkında halkın, hekimlerin, eczacıların ve diğer sağlık çalışanlarının farkındalığını artırmak için konu ile ilgili tanıtım, eğitim, değerlendirme ve denetleme faaliyetleri yürütülmektedir.
Koordinatörlük Üyeleri:
İl Koordinatörü: Dr. Tuba ERPAK (Acil Sağlık Hizmetleri, Sağlık Hizmetleri, İlaç ve Tıbbi Cihaz Hizmetleri Başkan V.)
Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığı Temsilcisi: Ecz. Haluk Cihat TEMİZ (Uzman)
Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Temsilcisi: Dr. Rukiye AK AYDOĞAN (KETEM Birimi)
Sağlık Hizmetleri Birimi Temsilcisi: Ebe Özge TOKER (Uzman)
Eczacılık ve Tıbbi Cihaz Birimi Temsilcisi: Ecz. Deniz EMRE (Uzman)
AİK konusunda daha fazla bilgi için: http://www.akilciilac.gov.tr