ÇANAKKALE İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ KORUYUCU AĞIZ-DİŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Ağız ve diş sağlığı genel sağlığımızın önemli bir parçası olması nedeniyle; düzenli Diş Hekimi kontrolleri ve koruyucu Diş Hekimliği uygulamalarının bir yaşam tarzı olarak kabul görmesinin sağlanması Sağlık Bakanlığının temel hedefleri arasında yer almaktadır.
Bu hedefe yönelik olarak toplumun ağız ve diş sağlığını geliştirmek amacıyla, kademeli olarak florürlü vernik uygulanması yapılmakta, ağız ve diş muayeneleri yapılmakta, ana sınıfı ve ilkokul öğrencilerine ağız ve diş sağlığı eğitimi verilmekte, konu hakkında toplum farkındalığının (öğrenci, öğretmen, veli vb.) arttırılması çalışmaları yürütülmektedir.
TÜİK tarafından yapılan 2016 Sağlık araştırmalarına göre diş ve diş eti hastalıkları,
0-6 yaş grubunda ilk beş hastalık arasında
7-14 yaş grubunda ise %23,4 ile ilk sırada yer almaktadır.
Diğer birçok hastalıkta olduğu gibi diş ve diş eti hastalıklarıyla mücadelede de tedaviden çok koruyucu sağlık hizmetlerinin uygulanması gerektiği tüm dünyada genel kabul görmektedir. Sağlık Bakanlığı “toplumu ve bireyi sağlığa yönelik risklerden korumak, sağlıklı hayat tarzlarını ve davranışlarını teşvik etmek, geliştirmek ve yaygınlaştırmak” stratejik amacına yönelik olarak “koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetlerini geliştirerek sürdürmek” hedefi doğrultusunda, Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Programı aşağıdaki bileşenleri içermektedir:
Ülke genelinde, 60 ayını doldurmuş anasınıfı öğrencilerinden başlanarak ve kademeli olarak ilkokul seviyesindeki çocuklara yaygınlaştırılacak şekilde, yılda iki defa florürlü vernik uygulaması yapmak.
Bu faaliyet öncesinde uygulamalı diş fırçalama eğitimlerini içeren farkındalık çalışmaları yapmak, Toplum farkındalığını artırmak amacıyla sağlık personeli, öğretmen ve ebeveynlere yönelik faaliyetler yapmak.
Florürlü vernik uygulanacak grubun ağız ve diş muayenelerini gerçekleştirmek,
Bakanlığın yürütmüş olduğu program doğrultusunda, İlimizde Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı koordinasyonunda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde; Toplum Sağlığı Merkezlerimizde görevli Diş Hekimleri, Hekimler ve Sağlık Personelleri ile Kamu Hastaneleri Başkanlığı’ndan görevlendirilen Diş Hekimleri tarafından 2017-2018 eğitim öğretim döneminde “Okullarda Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri” faaliyeteri yürütülmektedir.
Bu husus dikkate alınarak;
Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü olarak, 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılının 1. Döneminde Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Programı kapsamında İlmiz sınırları içerisinde yer alan Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet gösteren özel-kamu okullarında;
Bu faaliyet öncesinde uygulamalı diş fırçalama eğitimlerini içeren 1172 seanta 21199 öğrenci, veli ve öğretmenlerine eğitimler verilmiştir.
Florürlü vernik uygulanacak grubun ağız ve diş taramaları 564 seansta yapılmıştır.
2017-2018 Eğitim-Öğretim yılının 2. Döneminde Anasınıfı, İlkokul öğrencilerine 26258 adet diş macunu, diş fırçası, kutusu dağıtılmıştır.