OKULLARDA İŞİTME TARAMA PROGRAMI
Her yıl ülkemizde yaklaşık 1.300.000 bebek doğmakta ve her bin bebekten 2-3’ü ileri derecede işitme kaybı ile dünyaya gelmektedir. Yenidoğan İşitme Taraması ile doğumda mevcut olan işitme kaybı tespit edilebilmektedir. İşitme sadece bebeklik döneminde değil çocukluk döneminin her evresinde büyük bir öneme sahiptir.
İşitme eğitim ve iletişim için en önemli bileşendir. Okul döneminde daha da önemli hale gelmektedir. Kalıcı işitme kaybı yaygınlığının okul-yaşı nüfusta binde dokuza yükseldiği bildirilmektedir. Bir ya da her iki kulakta kalıcı ya da geçici işitme kaybı okul-yaşı çocukların %14’ten fazlasını (yedide bir) etkilemektedir. İşitme kayıpları enfeksiyonlar, travmalar ve ilerleyici işitme kaybı yapan genetik hastalıklara bağlı olarak doğum sonrası dönemde de ortaya çıkabilmektedir. İşitme Tarama Programı ile çocuklarda bu hastalıkların erken tanısı konabilecek, gerekli tedavi ve rehabilitasyonları sağlanabilecek ve yaşıtları sağlıklı çocuklarla eşit koşullarda yaşamlarını sürdürebilmeleri sağlanarak, sağlıklı nesiller oluşturulabilecektir.
Sağlık Bakanlığı Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı tarafından tüm Türkiye ile birlikte İlimizde de 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında ilkokul 1.sınıf öğrencilere yönelik “Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Programı” başlatılmıştır. Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile 2017-2018 eğitim öğretim yılı üçüncü dönemi devam eden Programda İlimizdeki kamu ve özel ilkokul 1. sınıfta olan 5726 öğrenci bulunmakta olup tüm velilere ulaşılarak gerekli bilgilendirme yapılmıştır. İlimizde, velilerden gerekli izinler alınarak yapılan Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama oranımız % 91’e ulaşmıştır.
Tüm bilgilendirmelere rağmen 396 velimiz taramayı ret etmiştir.
2017-2018 eğitim öğretim yılıOkul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Programı İlimizde tamamlanmış olup, Ezine, Lapseki ve Gökçeada ilçelerinde geçtiğimiz yıl taraması tamamlanmayan 2. Sınıf çocuklarımızın taramaları devam etmektedir.
ÇANAKKALE
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ